برای اولین بار، حدود 100 سال پیش، طرح اولیه روش تحریک الکتریکی مغز مطرح شد. آلبرت نام یک فرد بود که دریافت که با استفاده از روش TDCS میتوان با تغییر تحریک پذیری قشر مغز، عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار داد.
در روش تحریک الکتریکی مغز با استفاده از TDCS، با استفاده از یک جریان الکتریکی ضعیف با حداکثر شدت 2 میلی آمپر، برخی از نواحی خاص مغز تحریک میشوند. این روش، علاوه بر خاصیت درمانیاش، اطلاعاتی در رابطه با نحوه عملکرد مغز انسان را ارائه میدهد. از طریق این روش، حتی میتوان به تأثیر متفاوت تحریک مثبت و منفی بر تحریک پذیری قشر پی برد.
تحریک الکتریکی مغز با استفاده از TDCS امروزه یکی از روشهای درمانی بسیار کارآمد و موثر محسوب میشود و در بسیاری از مراکز درمانی در سراسر جهان به کار گرفته میشود. در این مقاله، بیشتر با تحریک الکتریکی مغز آشنا خواهیم شد.
تحریک الکتریکی مغز چیست؟
تحریک الکتریکی مغز در واقع یک نوع تحریک جدار جمجمهای با جریان مستقیم است. در این روش غیرتهاجمی، از طریق پوست سر، جریانی مستقیم و ضعیف به درون جمجمه وارد میشود. این جریان مستقیم به هیچ عنوان شدید نیست و شدت آن به حدی پایین است که هیچ نوع پتانسیل عملی را در نورونها ایجاد نمیکند.
بلکه، تنها بسته به شرایط جریان الکتریکی عبور داده شده، سبب کاهش یا افزایش آستانه تحریکپذیری آنها میشود. به نوعی، این جریان تنها سبب قطبیسازی خواهد شد. این اثرات، ممکن است تا مدتی به دلیل تغییر در میزان ساخت پروتئینها و سطوح درونسلولی AMP حلقوی و کلسیم، در بدن باقی بمانند، اما به طور کلی از نوع برگشتپذیر و بدون عارضه هستند و تأثیری سوء بر روی عملکرد و ساختار سلولها به جا نخواهند گذاشت.
این روش به دلیل بهرهمندی از جریان مستقیم (DC) از روشهایی نظیر ECT، VNS، CES و DBS متمایز میشود. همچنین، روش TDCS برخلاف سایر روشها، از تغییرات به منظور اصلاح ساختار و عملکرد نورونها استفاده میکند.
دستگاههای تحریک الکتریکی مغز به طور معمول در اندازه کوچک و قابل حمل میباشند و منبع تغذیه آنها از باطریهای DC است.
تاریخچه تحریک الکتریکی مغز
ماهیهای زنده میتوانند نخستین دستگاههای تحریک مغز باشند. در دوران روم و یونان باستان، افراد قدرت شوک دهندگی گربه ماهی نیلی و سایر ماهیان با استفاده از اشعه الکتریکی را به خوبی میدانستند. به منظور درمان سردرد و اختلالات دیگر از ماهی الکتریکی بهره میبردند.
در واقع، در آن زمان، ماهی قرار میگرفت یا از فرد بیمار خواسته میشد که روی تعداد زیادی ماهی زنده ایستاده و با تخلیه انرژی مورد نظر، انرژی به فرد منتقل میشد. عدم دسترسی آسان به این ماهیان باعث تولید ماشینهایی در قرن هجدهم شد که قادر به تولید الکتریسیته بودند.
بعدها، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که داخل عصبها جریان الکتریکی وجود دارد و با استفاده از باطریهای ابتدایی و الکتریسیته، عصبها فعال شده و انقباض ماهیچهای ایجاد میشود. این تکاملات به تدریج زمینهساز ساخت دستگاههای تحریک الکتریکی مغز به شکل امروزی شد.
آشنایی با دستگاه TDCS
دستگاه TDCS یک وسیله مرتبط با نوروتراپی است، که به عنوان یک روش درمانی از طریق عصب یا سلولهای عصبی شناخته میشود. این دستگاه در حال حاضر در بسیاری از کشورهای پیشرفته برای درمان بیماریهای مختلف استفاده میشود.
قابلیت استفاده از این دستگاه حتی بر روی افراد سالم نیز وجود دارد، و با کمک آن، امکان درمان مشکلات جسمی-مغزی فراهم شده و این روش به عنوان یک ابزار مؤثر در بهبود عملکرد مغز شناخته میشود.
هر ناحیه از مغز به لحاظ فیزیولوژیکی عملکرد و وظیفه خاص خود را دارد، و با توجه به نوع بیماری و نوع درمان، مکان قرارگیری این الکترودها مشخص خواهد شد.
استفاده از این دستگاه حتی برای افراد سالم به منظور افزایش توان عملکرد مغزی، تقویت حافظه و افزایش قدرت اجرایی مغز ممکن است. همچنین، این دستگاه بسیار کارآمد برای بهبود و تسریع روند درمان بیماریهایی همچون افسردگی، اضطراب، بیخوابی، سردرد میگرنی و … است.
عوارض تحریک الکتریکی مغز با این روش
بسیاری از افراد از انجام این روش درمانی به دلیل ترس از عوارض آن منصرف میشوند. در حالی که این روش از جریانی خفیف استفاده میکند و به تماس مستقیم با بافت مغز نخواهد پرداخت. بنابراین، میتوان آن را به عنوان یک روش غیرتهاجمی و بدون عوارض جدی در نظر گرفت.
تنها عوارضی که ممکن است این روش همراه داشته باشد، خارش در محل اتصال الکترود و قرمزی پوست در این منطقه پس از چند جلسه است. عوارض دیگری که احتمالاً ممکن است پدید آید، شامل سردرد، سرگیجه و حالت تهوع میشود. با احترام به پروتکلهای صحیح و احتیاطهای لازم، میتوان از بروز این عوارض جلوگیری کرد.
نکات مراقبتی قابل ذکر در زمینه استفاده از TDCS:
- استفاده از این روش در افراد سالم به حمله تشنج منجر نخواهد شد. با این حال، این مشکل ممکن است در افراد مبتلا به صرع رخ دهد.
2. این روش برای افرادی که در وضعیت ناپایدار هستند یا در نزدیکی محل الکترود دارای جسم فلزی هستند توصیه نمیشود.
در آخر…
تحریک الکتریکی مغز یک روش کارآمد برای درمان مختلف بیماریها و مشکلات است که بدون هیچ گونه عوارض جدی انجام میشود. این روش را میتوانید با اطمینان برای درمان خود انتخاب کنید.
کلینیک تخصصی آوید به عنوان یکی از بهترین مراکز ارائهدهنده این روش درمانی شناخته میشود. شروع درمان با این روش زیر نظر پزشکان حرفهای این کلینیک میتواند گام مهمی در بهبود شرایط شما باشد. تعداد جلسات این روش درمانی توسط پزشکان کلینیک آوید بر اساس نوع و شدت بیماری و شرایط شما تعیین خواهد شد.
در کلینیک آوید، هزینه تحریک الکتریکی مغز بهصورت کاملاً مناسب و مقرون بهصرفه ارائه میشود. این کلینیک از بهترین روشها و متدهای پیشرفته برای درمان بیماریهای مختلف استفاده میکند.
از خدمات کلینیک تخصصی مغز و اعصاب و روان آوید به عنوان یک منبع اعتماد و بهرهمندی از روشهای پیشرفته برای درمان بیماریهای خود بهرهمند شوید.
تحریک الکتریکی مغز
کاربرد
پیدا کردن مشکلات مغزی و روانی
هزینه
بسته به جلسات تراپی
سن
پزشک مشخص میکند
عوارض
زیر نظر پزشک خیر
نکته طلایی
بهبود مشکلات روانی و مغزی
روش
تماس با مشاوران کلینیک آوید
همین حالا تماس بگیرید
هرروز از 10 صبح تا 19
خیابان شریعتی، بالاتر از سه راه ظفر(شهید دستگردی)، کوچهی صادقیان، ساختمان پزشکان پارس،طبقه ۵، واحد۱۰
info@avidclinic.org