روانسنجی یکی از شاخههای روانشناسی است که پدیدههای روانی و روانشناختی را به صورت کیفی (عددی) و قابل اندازهگیری بیان مینماید. این حوزه از علم روانشناسی، تاریخچهای قدیمی دارد، اما در دهههای اخیر توجه فراوانی به آن شده و بسیاری از شرکتها و کمپانیها برای استخدام نیروی کار از نتایج آن بهرهمند میشوند.
در روانسنجی، تلاش برای کاهش و ارزیابی وضعیت روانی افراد به عنوان هدف قرار دارد. تستهای روانسنجی ابزاری موثر برای تصمیمگیری در مورد ویژگیهای شخصیتی افراد میباشند. امروزه، کشورهای بسیاری از این تستها را به عنوان یک منبع ارزشمند برای شناخت تواناییها و قابلیتهای افراد به کار میبرند.
در این نوشتار از کلینیک آوید، تمرکز به بررسی روانسنجی و انواع تستهای آن دارد و در نهایت کاربردهای روانسنجی در جوامع امروز را مورد بررسی قرار میدهد. اگر شما نیز تصمیم به شرکت در جلسات روانسنجی دارید، پیشنهاد میشود که ادامه این مطلب را با دقت مطالعه نمایید.
روانسنجی چیست؟
روانسنجی یکی از شاخههای اساسی علم روانشناسی است که به تحلیل کمی و اندازهگیری پدیدههای روانی و روانشناختی افراد میپردازد. این حوزه با استفاده از یک طیف گسترده از آزمونها و تستهای معتبر روانشناسی، فعالیت میکند. غالباً هدف این آزمونها ارزیابی دانش، تواناییها، مهارتها، پیشرفت تحصیلی و ویژگیهای شخصیتی افراد است و با توجه به نیازها و اختلالات روانشناختی فرد، تنظیم و اجرا میشوند.
روانسنج کیست؟
تستهای روانسنجی توسط یک فرد متخصص در حوزه روانسنجی اجرا میشوند. روانسنج، یک فرد متخصص است که به علاوه از دانش عمومی در زمینه روانشناسی، دورههای تحصیلی تکمیلی در زمینه روانسنجی را پشت سر گذاشته و از مهارتهای تحلیل آماری و علوم رفتاری نیز مسلط است.
تستهای روانشناسی باید توسط یک روانسنج متخصص اجرا شوند و انجام تست روانشناسی در حضور یک روانشناس بالینی، اعتبار کافی را ندارد. به طور معمول، پس از مکالمات اولیه با مشتریان، روانشناسان و مشاوران بالینی، در صورت نیاز به اجرای تستهای روانشناسی، افراد را به یک روانسنج متخصص معرفی میکنند. سپس پس از اجرای تست، نتایج و ارزیابی آن توسط روانسنج به مشاور یا روانشناس بالینی ارائه میشود.
انواع تست روانسنجی
آزمونهای روانسنجی که در فرآیند انتخاب رشته، استخدام افراد، ازدواج و … انجام میشوند، به طور کلی به سه دسته تقسیم میگردند:
صلاحیت و شایستگی
آزمونهای صلاحیت و شایستگی به شما کمک میکنند تا ارزیابی نمایید آیا برای وظایف شغلی یا تحصیلی خود آماده هستید و میتوانید با موفقیت این وظایف را انجام دهید. آزمونهای استعداد برای اندازهگیری مهارتها و تواناییهای شما در اجرای کارهای خاص طراحی شدهاند.
به عنوان نمونه، یکی از آزمونهای روانسنجی معروف که در فرآیند استخدام افراد به کار میرود، توانایی فرد در مواجهه با استرس و کنترل اضطراب را مورد ارزیابی قرار میدهد.
شناختی
آزمونهای روانسنجی شناختی، توانایی شما در استدلال، ریاضیات و هوش کلامی را ارزیابی میکنند. یکی از مشهورترین آزمونهای روانسنجی شناختی، تست هوش (IQ) است. این آزمونها عمدتا برای سنجش و بررسی میزان یادگیری شما طراحی میشوند.
شخصیت
تستهای شخصیت در روانسنجی به شما این فرصت را میدهند که با انگیزهها، تنظیمات عاطفی و تیپ شخصیتی خود آشنا شوید. این تستهای شخصیت معمولا ابعاد مختلف روان و شخصیت فرد، مانند درونگرایی یا برونگرایی، عاطفی یا منطقی بودن و … را سنجش میدهند.
دیدگاه هنک کلدرمن در رابطه با روانسنجی
اندازهگیری و کمیسازی یکی از جوانب حیات اجتماعی مدرن است و در طول زمان، این فرآیند به عنوان یک ابزار اساسی در تحلیل و تداول اطلاعات در جوامع پیشرفته تجلی یافته است. در ابتدای دوره مدرن، پایههای علمی قویتری برای اندازهگیریهای فیزیکی مانند دما و فشار ایجاد شد. در پایان قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم، یک انقلاب مشابه در زمینه روانشناسی با ارزیابی مفاهیم هوش و شخصیت اتفاق افتاد و روانسنجی به عنوان “هنر تحمیل اندازهگیری و اعداد بر عملیات ذهن” تعریف شد (گالتون، 1879، ص149).
از سال 1936، انجمن روانسنجی در پی توسعه نظریهها و روشهای رسمی برای مطالعه اندازهگیریهای روانشناختی بوده است. با توجه به اینکه اندازهگیری در روانشناسی اغلب با استفاده از آزمونها و پرسشنامهها انجام میشود، آن نسبت به دقت کمی معرض خطا میباشد. بنابراین، علم آمار نقش کلیدی در روانسنجی ایفا میکند.
در آینده، بهاستفاده از ابزارهای دقیق مانند اسکن مغز، توالی ژنوم، رشد اینترنت و قدرت محاسباتی، اطلاعات شخصی به مقدار بیشتری نسبت به گذشته خواهیم رسید.
مزایای روانسنجی
گسترش علم روانشناسی بستگی به تحقیقات محکم و نتایج شواهد بنیادی دارد. در ابتدا، روانشناسی به دلیل استفاده از نظریهها و مشاهدههای ذهنی به عنوان یک شبه علم در نظر گرفته میشد. به همین دلیل، روانشناسی مدرن جهت تقویت اعتبار نظریههای ذهنی، به دادههای آماری و تحقیقات رویکرد پیدا کرد. بنابراین، روانسنجی به روانشناسان در انجام تحقیقات و تحلیل دقیقتر نتایج کمک فراوانی میکند. برخی از فواید روانسنجی برای روانشناسان به شرح زیر است:
- روانشناسان شناختی از اندازهگیریهای روانشناختی برای ارزیابی فرآیندهای بیولوژیکی و شناختی استفاده میکنند
2. روانشناسان رفتاری برای تعیین کمیت رفتار انسان به روانسنجی متکی هستند
3. متخصصان سلامت روان از اندازهگیریهای روانشناختی برای ارزیابی بیماران، درک اختلالات روانی، ایجاد دستورالعملهای تشخیصی و غربالگری بیماران جدید استفاده میکنند
در نهایت، روانشناسان و سایر متخصصین سلامت روان اکثراً از اندازهگیریهای آماری در حوزههای مختلف تحقیقاتی برای بهبود فهم و ارتقاء دقت در تحلیل پدیدههای روانی بهره میبرند.
از تست روانسنجی در چه مواقع استفاده میکنند؟
تستهای روانسنجی امروزه با استقبال بیشتری مواجه هستند و افراد اکنون بیشتر از گذشته به ارزش و اهمیت این تستها آگاه شدهاند. امروزه، شرکتهای زیادی از تستهای روانسنجی در فرآیند استخدام استفاده میکنند تا میزان آمادگی و مهارتهای پتانسیل فرد را برای شغل مورد نظر ارزیابی کنند.
بسیاری از افراد از تستهای روانسنجی شخصیت به منظور شناخت بهتر از شخصیت خود و شناسایی نقاط قوت و ضعف خود بهره میبرند. این تستها به آنها کمک میکنند تا خودآگاهی بهتری پیدا کنند و قدرتهای خود را تقویت و در عین حال به بهبود نقاط ضعف خود بپردازند.
تستهای روانسنجی یکی از ابزارهای بسیار مؤثر در جلسات مشاوره پیش از ازدواج است. با استفاده از این تستها، هر طرف میتواند اطلاعات دقیقتری درباره خود و شریک زندگی خود بدست آورد. همچنین، تستهای روانسنجی در جلسات مشاوره قبل از ازدواج این امکان را فراهم میکنند که طرفین با ویژگیهای شخصیتی و انتظارات یکدیگر آشنا شوند.
روانسنجی
کاربرد
ارزیابی اختلالات روانی فرد
هزینه
بسته به جلسات تراپی
سن
پزشک مشخص میکند
عوارض
زیر نظر پزشک خیر
نکته طلایی
بهبود مشکلات روانی و مغزی
روش
تماس با مشاوران کلینیک آوید
همین حالا تماس بگیرید
هرروز از 10 صبح تا 19
خیابان شریعتی، بالاتر از سه راه ظفر(شهید دستگردی)، کوچهی صادقیان، ساختمان پزشکان پارس،طبقه ۵، واحد۱۰
info@avidclinic.org